KOHa Connect is de overkoepelende naam voor al onze initiatieven van KOHa Secundair die leerlingen de kans bieden om buiten Hamme te kijken en de wereld te ontdekken. Deze programma’s zijn speciaal ontworpen om leerlingen te verbinden met diverse mensen, gemeenschappen en culturen. Of het nu gaat om internationale uitwisselingen, interculturele projecten of uitstappen naar bijzondere plekken, KOHa Connect creëert leeromgevingen die verder gaan dan het klaslokaal. 

Onze leerlingen krijgen de kans om hun horizon te verbreden, in contact te komen met andere levenswijzen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Ze worden uitgedaagd om kritisch na te denken, met een open blik naar de wereld te kijken en hun rol als actieve wereldburgers te versterken. KOHa Connect helpt hen groeien op persoonlijk, sociaal en cultureel vlak, en bereidt hen voor op een toekomst waarin respect, begrip en samenwerking centraal staan. 

1. Culturele en educatieve uitstappen 

De eerste pijler van KOHa Connect bestaat uit een reeks boeiende uitstappen naar verschillende steden en landen, waarbij leerlingen de kans krijgen om andere culturen en gemeenschappen te verkennen. Enkele van de hoogtepunten zijn: 

  • Saint-Omer (Campus Heilig Hart): Een uitstap waarbij leerlingen kennismaken met de rijke geschiedenis van deze Franse stad en hun Frans kunnen oefenen. 
  • Londen, Parijs, Aachen, Brussel (Campus Sint-Jozef): Iconische Europese steden waar leerlingen zich verdiepen in cultuur, taal, kunst en geschiedenis. 
  • Italiëreis, eindreis (Campus Sint-Jozef): Een afsluitende reis voor oudere leerlingen, waarbij ze in contact komen met de kunst, architectuur en geschiedenis van Italië, een hoogtepunt in hun leertraject. 

Deze uitstappen bieden onze leerlingen de kans om buiten de grenzen van Hamme te kijken en praktische, levensechte ervaringen op te doen in een internationale context. me te kijken en praktische, levensechte ervaringen op te doen in een internationale context. 

2. Internationale uitwisselingen en stages 

KOHa Connect stimuleert leerlingen ook om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s en stages, waarbij ze dieper kunnen duiken in internationale talen en cultuur. 

  • Uitwisseling voor Moderne Talen met Saint-Hubert (België) (Campus Sint-Jozef): Een waardevolle taaluitwisseling met de school in Saint-Hubert, waar leerlingen niet alleen hun taalkennis verbeteren, maar ook diepere culturele banden smeden. 
  • Stage in Zwitserland/ Oostenrijk/ Frankrijk (Campus Sint-Jozef): Voor onze oudere leerlingen die een stage willen lopen in Zwitserland, biedt dit programma de kans om internationale werkervaring op te doen en hun zelfstandigheid te versterken. 

Deze pijler legt de focus op het verdiepen van taalkennis en het versterken van interculturele vaardigheden door directe interactie en werkervaring in het buitenland. 

 KOHAGLOBAL belicht de derde en vierde pijler van KOHa Connect, gericht op moderne internationale samenwerking en professionele ontwikkeling. Deze pijler omvat: 

3. Online internationale samenwerkingen (eTwinning en literatuurprojecten) 

De derde pijler is gericht op online samenwerking, waarbij leerlingen via digitale platforms deelnemen aan interculturele projecten en partnerschappen. Als opstart hebben we een duurzame partner uit Wenen: (MW Michelbeuern). 

  • ETwinning ‘RightsWay’ (Campus Sint-Jozef): Dit platform biedt leerlingen van 5 Doorstroom (keuzevak) de kans om samen te werken met leerlingen uit andere landen. Door middel van digitale projecten leren ze over verschillende culturen en onderwerpen. De toekomstvisie is om deze samenwerking uit te breiden naar een volledig Erasmus+-programma. 
  • Literatuurproject voor Duits in 6MT (Campus Sint-Jozef): In samenwerking met een school in Wenen richten we ons op het analyseren en bespreken van literatuur. Deze online projecten bieden een flexibele, moderne manier voor leerlingen om in contact te komen met leeftijdsgenoten in het buitenland en deel te nemen aan gezamenlijke academische en culturele activiteiten. 

4. Jobshadowing en professionele ontwikkeling 

De vierde pijler richt zich op het bevorderen van professionele ervaring en netwerkontwikkeling voor docenten. 

  • Jobshadowing (Campus Heilig Hart): Leerkrachten krijgen de kans om professionals in hun vakgebied te volgen en waardevolle inzichten te krijgen in buitenlande scholen. Dit gebeurt binnen het Consortium met KAOV, waarbij docenten ook de kans krijgen om hun eigen professionele ontwikkeling te versterken door van elkaar te leren.  Dit schoojaar zullen twee personeelsleden (beleidsmedewerker + leerkracht) deelnemen aan het mobiliteitsprogramma in Denemarken: ‘EU at school and democratic citizenship’  van 5 tot 10 mei.