Het was een voorrecht om van 3 tot 17 februari te mogen participeren aan het klasgebeuren in een lagere school in Boko, Benin. De directeur, vergezeld van zijn bevlogen korps, ontving ons met open armen. 

Door de Franse kolonisatie is het schoolsysteem op Franse leest geschoeid. Kennis en reproductie nemen een prominente plaats in tijdens het lesgebeuren. Veel schoolmateriaal is er niet; antwoorden worden veelal op een klein krijtbord genoteerd. 

Naar school gaan is geen evidentie voor de kinderen, zeker als je weet dat sommigen tot 4 maal per dag 5 kilometer blootsvoets moeten afleggen om op hun bestemming te geraken. Ondanks de beperkte leermiddelen zijn het enthousiasme en de leergierigheid van de kinderen erg groot. 

Onderwijs is immers een mogelijke uitweg uit armoede. 

De school is veel meer dan een plaats voor onderwijs; ze heeft ook andere faciliteiten die in Benin niet vanzelfsprekend zijn: een waterput, een toilet en elektriciteit. Daarnaast wordt een moestuin onderhouden door de oudste leerlingen. De ouders kunnen de verse groenten kopen en kinderen leren op hun beurt aan hun ouders hoe je gewassen teelt en oogst. 

Op die manier probeert de school veel mensen op verschillende manieren sterker te maken en op weg te helpen naar een betere toekomst. 

Categorieën: Activiteiten